ONS BEDRIJF

Boer Jens en zijn ouders Herman en Annette Barhorst hebben een boerderij met Texelse schapen en witte kippen tussen Oosterend en Oost. Jens Barhorst is de 5e generatie die op deze plek met passie en respect voor landschap en omgeving zijn werk doet.

Het bedrijf is niet opengesteld voor publiek, maar je bent van harte welkom om lamsvlees, eieren, ruwe wol voor spinnen of vilten of breiwol te kopen.


Tuunwallen en kolken

Veel weilanden van de boerderij zijn omzoomd door tuunwallen. Deze zijn ontstaan toen rond 1640 het ‘overalweiden’ werd afgeschaft en boeren hun vee op hun eigen percelen moesten houden. Omdat er nauwelijks bomen op Texel waren, was er geen hout voor hekken. Sloten graven was vaak ook niet mogelijk in het glooiende landschap. De boeren maakten daarom afscheidingen van graszoden.

 

Op de tuunwallen leven bijzondere planten en insecten en het is een veilige broedplek voor weidevogels. Onze dieren drinken uit de kolken. In deze drinkpoelen zit altijd zoet water afkomstig van regen en kwel. Door het land loopt een wandelpad, het Boerenommetje. Startpunt bij Zevenhuizen en de Mosselweg.

 

Schapen en lammeren

Onze 400 schapen zijn 100% van het Texelse ras en lopen het hele jaar buiten. Alleen als de lammetjes geboren worden, blijven moeder en kinderen een paar dagen binnen om goed aan elkaar te wennen. De lammeren drinken enkele maanden bij de moeder en leren van haar gras eten.

 

Kippen

We hebben ongeveer 150 legkippen in verschillende koppels. We hebben gekozen voor witte leghorns. Witte kippen zijn duurzaam: ze leggen meer eieren met minder voer en worden bovendien ouder. De eieren zijn dagelijks verkrijgbaar in een kraampje op het erf. Inwoners van Oosterend kunnen bovendien kiezen voor een eierenabonnement.

BIJ ONS OP DE BOERDERIJ

Hieronder een kijkje bij ons op de boerderij. Wil je meer beleven van ons werk, reserveer dan een rondleiding (alleen voor groepen).

Texelaar

De meeste schapen op ons bedrijf zijn witte Texelaars. Allemaal rasechte stamboekdieren met een hoge gezondheidsstatus.

Blauwe Texelaar

Dit schapenras lijkt op de Texelaar, maar heeft een blauwgrijze vacht. We hebben ca. 20 van deze schapen, omdat ze zo leuk zijn en omdat ze zulke mooie wol hebben.

Boerenommetje

Door ons land loopt een wandelpad tussen de schapenweiden en tuinwallen. Startpunt bij de hoek Oosterweg/Zevenhuizen.

En je ziet: we gebruiken het pad

zelf ook regelmatig.

Winkel

Onze winkel is geopend van

maandag tot en met zaterdag

9.00-17.00 uur